Emlak vergisi ilk taksidi ödeme tarihlerinin içindeyiz. Bunun için, emlak vergisi ile ilgili sıkça sorulan sorulara cevap bulabileceğiniz bir yazı hazırladık. Emlak vergisinin ilk taksidinin son ödeme tarihi 31 Mayıs, unutmayın!
Emlak vergisi arazi, arsa ve bina sahiplerinin yani her türlü emlak statüsündeki taşınmaz sahiplerinin her sene ödemeleri gereken vergidir. Bu tür taşınmaza sahip olan kişiler, kanunen emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.
Emlak vergisi, Mart-Mayıs aylarında tek parça halinde ödenebileceği gibi, iki eşit taksit halinde ödenebilir. İki taksitte ödemeyi tercih ederseniz, taksitlerin ilkini Mart-Mayıs ayları içinde, ikinci taksidi ise Kasım ayında ödemeniz gerekiyor.
Emlak vergisini ödemeyi geciktirirseniz, ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1,40 oranında gecikme zammı uygulanıyor.
Bir evin emlak vergisi değeri, arsa payı ve bina değerinin toplamından oluşur. Arsa değerlerindeki artış, emlak vergisinin de artmasına sebep olur. Bu yüzden bu yıl yapılan arsa değer düzenlemesine dikkat etmenizi öneririz.
Emlak vergisi oranı, gayrimenkulün büyükşehir belediyesi sınırları içinde olup olmamasına göre değişiyor. Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki gayrimenkullerin emlak vergisi, "yüzde 100 zamlı" olarak alınıyor. Yani, büyükşehir belediyesi olmayan bir şehirde 100TL olarak ödeyeceğiniz emlak vergisini, büyükşehir belediyesi sınırları içine girdiğinde 200TL olarak ödüyorsunuz. Emlak vergisi, büyükşehir sınırları içindeki konutlarda gayrimenkul değerinin binde 2'si, iş yerlerinde binde 4'ü, arsalarda binde 6'sı oranlarında hesaplanıyor. Bu oranlar, büyükşehir belediyesi olmayan şehirler için konutlar için binde 1, iş yerleri için binde 2 ve arsalar için binde 3 olarak hesaplanıyor.
Yeni büyükşehir belediyesi statüsü alan illerde ve bu illerin il mülki sınırları içinde olan yerlerde (Örneğin, Muğla Marmaris, Aydın Söke gibi), 2015 yılından itibaren emlak vergisi oranı "yüzde 100 artırımlı" olarak uygulanacak. Daha önce büyükşehir belediyesi statüsüne geçmiş şehirlerin il mülki sınırları içerisinde yer alan yerlerde ise emlak vergisi oranları, 2014'te yürürlüğe giren ve 2015'ten itibaren uygulanmaya başlayacak şekilde, "yüzde 100 artırımlı oran" üzerinden hesaplanacak.
Emlak vergisinden; geliri olmayan emekliler, işsizler, ev hanımları, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri muaf tutuluyor. Emlak vergisi ödememek için yapmaları gereken, bir dilekçe ile ilgili belediyeye başvurup, "vergi mükellefi ve aktif sigortalı olmadıklarını" beyan ederlerse, emlak vergisi ödemiyorlar. Ancak, emekliyseniz ve başka bir işte çalışıyorsanız yani emekli maaşınızdan başka bir geliriniz varsa, bu muafiyetten faydalanamıyorsunuz. Aynı şekilde, emekli ya da işsiz olsanız bile, 200 metrekareden daha küçük bir kışlığınızın yanında bir de yazlığınız varsa, emlak vergisi mükellefi sayılıyorsunuz.
Emlak vergisi muafiyetinizi bildirmeden emlak vergisi ödediyseniz, ilgili belediyeye başvurarak, son beş yıllık döneme ait emlak verginizin iadesini alabiliyorsunuz.
Yeni inşa edilen binalardan konut aldığınız zaman (sıfır daire), tarafınıza 5 yıl süreyle geçici muafiyet uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu'nun 5. Madde'sine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlara, edinme tarihinden itibaren 5 yıl boyunca, konutun emlak değerinin dörtte biri emlak vergisinden muaf tutuluyor. Yani evinizin değeri 320 bin Lira ise, 5 yıl süre ile 240 bin Lira üstünden emlak vergisi ödüyorsunuz; 80 bin liralık kısım vergiden muaf tutuluyor.
Bu yıl içinde bir gayrimenkul aldınız diyelim. 2014 yılı içinde aldığınız gayrimenkul için emlak vergisi ödemiyorsunuz; emlak vergisi ödemeye 2015 yılında başlıyorsunuz. Yalnızca, yıl sonuna kadar ilgili belediyeye "emlak vergisi bildirimi"nde bulunmanız gerekiyor. Eğer 2014 yılında gayrimenkul sattıysanız, Ocak ayında satmış olsanız bile, sattığınız gayrimenkulün emlak vergisini siz ödüyorsunuz ve yıl sonuna kadar ilgili belediyeye bir dilekçe ile başvurarak gayrimenkulünüzü sattığınızı ve o gayrimenkulle ilgili mükellefiyet kaydınızın sonlandırılması için başvurmanız gerekiyor.
Peki, binalara göre vergilendirme nasıl oluyor?
Kat irtifaklı arsa tapusu olan ve kat mülkiyeti olmayan ancak, tamamlanmış durumdaki gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro, dükkân vergisi) ödemeniz gerekiyor.
Eğer daireniz büro olarak kullanılıyorsa, ilgili belediyeye dairenizin iş yeri olarak kullanıldığını bildirmelisiniz. Bu durumda dairenize ait emlak vergisi de iş yeri tarifesinden hesaplanacaktır. İş yeri olarak bildirilmemiş bir daireyi satın aldığınızda, geçmişe dönük cezasını da siz ödemek durumunda kalırsınız, aman dikkat!
Gecekondular yani mülkiyeti başkasına ait arsa üzerine yapılmış olan konutlar için de emlak vergisi ödenir.
Kooperatiflere ait konutların emlak vergisi, tapu devri yapılmaksızın üyelere teslim edilmiş olsa bile, kooperatif tarafından ödenir. Tapu devri yapıldıktan sonraki yıl emlak vergisi bildirimini sizin vermeniz gerekmekte ama bu ilk yıl vergiyi siz değil, yine kooperatif öder; izleyen yılda ise siz ödersiniz.
Emlak verginizi nereye ödeyeceğinize gelince... Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılır. Eğer belediye, e-belediye uygulamasına sahipse, ödemenizi internet üzerinden de yapabilirsiniz. Uzaktaysanız, PTT Havalesi ile yahut belediyenin hesabının bulunduğu bankalara, belediyenin hesap numarasına da yatırabiliyorsunuz emlak verginizi. Ayrıca, emlak verginizi kredi kartınız ile de ödeyebiliyorsunuz.