15.04.2014

Emlak Vergisine 2014 Düzenlemesi

2014 emlak vergi oranları evi, dükkanı, arsası olanlar için büyük yükler getiriyor...

 

 

Evi, dükkânı, bürosu, mağazası, arsa ve arazisi olanlar, 2014’de büyük sürprizlerle karşılaşabilir. Emlak vergisinden yaşanabilecek sürprizlerin nedeni ise 2014 yılı “arsa metrekare bedelleri”nin yeniden belirlenmesi. Yeni düzenlemeye göre; bir evin emlak vergisi değeri, arsa payı değeri ile bina değerinin toplamından oluşuyor. Arsa metrekare bedelleri, İstanbul başta olmak üzere, birçok il ve ilçede, yüzde 100-200, bazılarında yüzde 500-1.000 oranında artırıldı. Bu durum, 2014'te ödenecek emlak vergilerinde yüksek artışlara sebep oluyor.

İşte yüksek artışa maruz kalacak olanların başlarına gelecekler:

1. Gayrimenkulü için 2013’e kıyasla, daha fazla “emlak vergisi” ödeyecek.

2. Daha fazla “Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” ödeyecek.

3. Evi veya işyeri kirada ise, bir başka sorun daha var; “emlak vergisi değerinin yüzde 5’i kadar asgari kira geliri” beyan etmek zorunda olacak. Örnek; gayrimenkulünün emlak vergisi değeri 800 bin liraya yükselen ve kiracısından yılda 24 bin lira kira alan Fatma Teyze, en az 40 bin TL (800 bin TL’nin yüzde 5’i kadar), kira beyan etmek zorunda kalacak (Gelir Vergisi Kanunu Md.73).

4. Gayrimenkulü sattığında, gerçek satış tutarı düşük olsa bile “emlak vergisi değeri üzerinden beyan” edip, tapu harcı ödeyecek (Harçlar Kanunu Md.63/2). Örneğin, evini ya da arsasını 400 bin liraya satan kişi, emlak vergisi asgari değeri 1.5 milyon lira ise, 1.5 milyon lira üzerinden binde 20 “tapu harcı” ödeyecek. Kuşkusuz alıcı da..

5. Ölüm halinde, mirasçılar veraset ve intikal vergisi beyannamesi verirken, “emlak vergisi asgari değerini” beyan etmek ve daha çok vergi ödemek zorunda kalacak (Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu, Md.10).

6. Gayrimenkulü sattığında, emlak vergisi değerini göstermek zorunda olduğundan, son beş yılda alınanlarda daha yüksek “değer artışı kazancı” ve buna bağlı yüksek vergi çıkabilecek (GVK.Mük.Md.80/6).

7. KDV oranı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ruhsatı alınan inşaatlarda “arsa metrekare değerine göre” belirlendiğinden, arsanın emlak vergisi değerindeki artış nedeniyle, konut KDV oranı daha yüksek olabilecek.

Görüldüğü gibi, emlak vergisi değerinin gayrimenkulün gerçek satış değerinin üzerinde olduğu il ve ilçelerde, “7 ayrı vergi sorunu” yaşanabilir.

Emlak Vergisi Oranları

Emlak Vergisi oranı, gayrimenkulün; konut, konut dışı bina (büro, dükkân, mağaza vb.), arsa ve arazi olma durumuna, Büyükşehir belediye sınırları içinde bulunup bulunmadığına, göre değişiyor.

Bu ayırımlara göre emlak vergisi oranları, büyükşehir belediye sınırlarındakiler için şöyle:

2014 yılı emlak vergisi oranı (binde)

Konut 2

Konut dışı (büro, dükkân vb.) 4

Arsalar 6

Araziler 2

NOT: Emlak vergisi tutarının yüzde 10’u oranında (örneğin 500 lira emlak vergisi ödeyecek olan 50 lira) ayrıca Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı da ödeniyor.