İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin gözde turistik yerleşimlerinden Özdere’nin evsel atıklarını arıtacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisini 9 Kasım Cumartesi günü törenle hizmete alacak. 125 bin kişinin evsel atığını arıtacak kapasitedeki tesis için 13.5 milyon liralık yatırım yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sadece arıtma tesisleri için gerçekleştirdiği çevre yatırımlarının tutarı 150 milyon lirayı buldu.
Sağlıklı bir çevre için arıtma yatırımlarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında yapımına başladığı Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni törenle hizmete açıyor. 2010 yılında devreye giren Seferihisar ve 2013 yılında hizmete giren Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte Gümüldür ve Seferihisar sahilleri, yaklaşık 35 milyon liralık yatırımla koruma altına alınmış oldu.
İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 125 bin kişinin evsel atığını arıtacak Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin Mayıs ayında işletmeye alındığını, bölgedeki evlerin arıtmaya olan kanal bağlantılarının yüzde 40’ının tamamlandığını, Şubat ayında ise tüm evlerin bağlantısının bitirileceğini; böylelikle foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıkların artık biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacağını müjdeledi.
Denizin içine boru döşendi
İZSU, Menderes’e bağlı Özdere Mahallesi Kesre mevkiindeki arıtma tesisinin yapımı için 10 milyon 61 bin TL, enerji hatları için de 995 bin lira harcadı. Ayrıca arıtılan atık suların denize deşarjını sağlamak için 2 milyon 531 bin liralık yatırımla yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda, 500 metresi denizin içinde olmak üzere, deşarj hattı yapıldı. Özdere arıtması, 13 milyon 587 bin liralık yatırımla tamamlandı.
Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardan geçerek, sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görüyor. Ardından içerdiği fosfor arıtılarak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanıyor ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya veriliyor.
Önce Seferihisar, ardından Doğanbey açıldı
2013 yılı Mart ayında hizmete giren Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Seferihisar’a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek şekilde planlandı.
Enerji hatları ile birlikte tesis için 15 milyon liralık yatırım yapıldı. Tesis 125 bin kişinin evsel atığını arıtma kapasitesine sahip. 50 bin kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede olan Seferihisar Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ise 5 milyon 823 bin TL’lik yatırımla 2010 yılında hizmete alınmıştı. Tesis, Seferihisar merkez, Sığacık, Akarca yerleşimlerinin evsel atığını arıtıyor.
Turizm cennetleri arıtmaya kavuştu
İleri biyolojik atık su arıtma kapasitesiyle Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, denizi, kumu ve güneşi ile ünlenen Gümüldür, Seferihisar sahillerini 3 arıtma ile koruma altına alırken, sağlıklı bir çevrenin oluşmasına da katkı yaptı. Arıtma yatırımları, İzmir çevresindeki turizm yatırımlarının da artmasına olumlu katkı sağlıyor. İzmir Büyükşehir, Seferihisar ve Gümüldür sahillerini koruma altına almak için yaklaşık 35 milyon liralık arıtma yatırımı yaptı.
11 arıtma hizmete girdi, 147 milyon lira harcandı
2004 yılında devreye giren belediye yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları 5 kat büyüdü. Büyükşehir’e bağlanan yerleşim yerlerinin pek çok alt yapı ihtiyacı vardı. Arıtma yapmadan kanalizasyon döşemeyeceklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, adeta bir arıtma seferberliği başlatarak İzmir’in yarımada dahil tarım, turizm havzalarını kirlilikten kurtardı.
Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi Avrupa standartlarında arıtma kalitesi ile Türkiye’ye örnek olmanın haklı gururunu yaşıyor. 2008 - 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı; bu arıtmalar için 85.5 milyon liralık yatırım yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli çevre yatırımlarından birine daha imza atarak, arıtma çamurlarının çürütülüp değerlendirilmesini sağlayacak aynı zamanda depolanma sorunun ortadan kaldırarak, bio gaz elde edilmesini sağlayacak “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nin temelini attı.
2014 yılının Ocak ayında hizmete girecek tesis için 61.5 milyon liralık yatırım yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılından bu yana arıtma yatırımları için harcadığı tutar 147 milyon lira oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği arıtma sayısı ise 25’e ulaştı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete aldığı arıtma tesisleri şöyle;
Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2008)
Urla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2009)
Bayındır İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis (2009)
Ayrancılar-Yazıbaşı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2009)
Menemen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi (2010)
Torbalı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Seferihisar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Kemalpaşa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Aliağa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2013)
Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2013)