FORBES Türkiye ağustos sayısında yayımladığı Emlak Raporu ile Türkiye emlak piyasasının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan yedi kenti mercek altına aldı.
Emlak sektörü 2013'te 5 yılın rakamlarını altüst etti. İlk çeyrekte satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 arttı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise fiyatlar zirveye çıktı.
Alternatif yatırım araçlarında getiri imkânlarının azalması, 2013'te gayrimenkul sektörünün yıldızını parlattı. Bu yıl sektör rekor üstüne rekor kırdı. FORBES Türkiye ağustos sayısında yayımladığı "Emlak Raporu" ile Türkiye emlak piyasasının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan yedi kenti mercek altına aldı. Raporda Haziran 2012-2013 dönemi baz alınarak İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Adana ve Kocaeliillerinin 71 ilçesi ve 481 mahallesi için satış ve kira değerlerindeki değişim, fiyat artışıyla ön plana çıkan mahalleler ve kentlerdeki trendler analiz edildi. Gelişmekte olan ülkelerde gayrimenkul sektörüyle ilgili bilgi, analiz ve araştırma bilgileri sağlamak amacıyla tasarlanan dünyanın ilk ve tek global online bilgi servisi Reidin.com'un verilerinin kullanıldığı araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Türkiye'nin üç büyük şehri İstanbul, Ankara ve İzmir ise tarihinin en hareketli dönemini yaşadı.
KİRALARDA DÜŞÜŞ VAR
Araştırmaya göre Haziran 2012- 2013 döneminde Türkiye'de emlak fiyatları ortalama yüzde 15.78 oranında arttı. İstanbul'da yüzde 18.68, İzmir'de 13.96, Ankara'da ise 11.3 seviyelerinde fiyat artışı yaşandı. Fiyatlardaki artışa karşın kiralardaki yükseliş daha sınırlı kaldı. Kiralar, Türkiye genelinde yüzde 5.96 yükseldi. Bu artış İstanbul'da yüzde 6.06, Ankara'da 5.78 ve İzmir'de 5.58 oldu.
REKOR İSTİNYE'DE
Bu dönemde fiyat artışında İstanbul'un Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy ilçeleri yeniden öne geçti. Kentin en çok prim yapan bölgesi ise yüzde 40.3 ile İstinye oldu. Lüks konut ağırlığı, Ataşehir'e taşınacak olan İstanbul Borsası'nın bölgedeki 240 dönümlük araziyle ilgili yapılan spekülasyonlar, 3'üncü köprü projesinin bölgedeki ulaşımı rahatlatacak olması gibi sebepler İstinye'de fiyatları yukarı çekti. İstanbul'da değer kaybeden bölgelerin başında ise Çekmeköy, Ümraniye ve Sancaktepe geldi.
MARKALIYA NUR YAĞDI
Markalı konut ve ofis projelerinin yoğunlaştığı bu bölgelerde gayrimenkul piyasası oldukça hareketli bir dönemi geride bıraktı. Bu yoğunluk ve yeni projelerin fazlalığı, gecekondu ağırlıklı bu bölgelerdeki beklenti ve fiyatları yukarı çekti. Ancak ikinci elde aynı durum söz konusu olmadı. Müteahhitlerin belirlediği fiyatlarla satılan markalı konutların ikinci el piyasası oluşunca bu "uçuk" fiyatların çok da gerçekçi olmadığı ortaya çıktı. Bu durumda emlak fiyatlarında aşağı yönlü bir realizasyon yaşanmaya başladı. En keskin düşüş yüzde 13.8'le Çekmeköy'de yaşandı. Sarıgazi ve Eyüp Güzeltepe'de ise kayıp yüzde 9 seviyesinde.
ÇANKAYA KAN KAYBEDİYOR
Ankara'da Sincan ve Altındağ gibi kenar semtler bu yılın en çok kazandıranları olarak dikkat çekti. Getiri şampiyonu ise yüzde 27'lik fiyat artışıyla Keçiören'in Kanuni Mahallesi oldu. İstanbul'un aksine Ankara'nın en merkezi ilçesi olan Çankaya'da kan kaybı sürüyor. Ankara genelinde değer kaybeden sekiz mahallenin dördünün Çankaya'da olması ise dikkat çekti.
İZMİR DÖNÜŞÜYOR
İzmir'de yeni konut gelişme alanı olarak üç bölge öne çıkıyor. Alsancak Limanı arkasında yer alacak üçüncü konut gelişim alanına ilginin arttığı görülüyor. Şehirde özellikle lüks konut projeleriyle ön plana çıkan Narlıdere, Narlı, Balcı, Çamtepe, Mithatpaşa ve Çeşme otoyolu arasında kalan bölgelerin de cazibesi artıyor. Ayrıca Doğançay, Bostanlı üzerinden Çiğli'ye kadar olan bölgenin de şehrin gelecekteki önemli yerleşim alanlarından olması bekleniyor.
SATIŞLAR 150 BİNE DAYANDI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2012'nin ilk çeyreğinde Türkiye genelinde 144 bin adet konut el değiştirdi. Bu yılın aynı döneminde satış adedi yüzde 89 artarak 273 bine ulaştı. Yeni konut üretiminin işareti olan yapı ruhsatı alımları da aynı dönemde yüzde 9.3 artarak 158 bin adedi geçti. Yapılan evlerin kullanılmaya başladığını gösteren yapı kullanım izin belgesi sayısı ise yüzde 28.1 oranında arttı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre 2013'ün ilk çeyreğinde bankalarca kullandırılan konut kredisi miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 157 oranında artarak 12.3 milyar liraya ulaştı.
KİRADAKİ ARTIŞ SINIRLI KALDI
2013 emlakta rekor yılı oldu. Hem satışlarda hem de fiyatlarda ciddi artışlar yaşandı. Konutların metrekare fiyatları 7 bin lira sınırına dayandı. Ancak kiraların satış fiyatlarındaki artışa paralel bir seyir izlemediği görüldü.
ORTALAMA ARTIŞ % 5
Yapılan araştırmaya göre kiralar, Türkiye genelinde yüzde 5.96 yükseldi. Bu artışın illere göre dağılımında ise İstanbul'da yüzde 6.06, Ankara'da yüzde 5.78, İzmir'de ise yüzde 5.58 artış tespit edildi.