Başbakan Erdoğan'ın koyların halka iade edilmesi talimatından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı. Bu kapsamda kıyı kenar çizgisine aykırı işlem yaptığı belirlenen Antalya'da 10, Çeşme'de ise 3 tesisin bazı kısımları sezon sonuna kadar yıkılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bodrum'daki koyları denetlediğinde verdiği "içinden kim çıkarsa çıksın, bu koylar halka iade edilsin" talimatından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı çalışma hızlandı. Bakanlığın Akdeniz ve Ege sahillerindeki kaçak yapılaşmaya karşı başlattığı çalışmasının ardından Antalya'da 10 tesis, Çeşme'de ise 3 tesisin kıyı kenar çizgisine aykırı işlem yaptığı ortaya çıktı.
İsimleri netleşti
Bakanlığın Çeşme'de sezon sonu yıkılacağını açıkladığı tesislerin hangileri olduğu da netleşmeye başladı. Edinilen bilgiye göre Alaçatı'da uzun yıllardır faaliyet gösteren bir otel (Süzer Otel), Altınyıldız Mahallesi'ndeki bir yazlık site (Yıldız Sitesi), Pırlanta Koyu civarında inşaatı devam eden bir tatil köyünün (Alman Tatil Köyü) kıyı kenar çizgisini ihlal eden bölümleri yıkılacak. Ayrıca Dalyan'daki kabası bitmiş bir otel ile yine Çeşme'nin çeşitli sahil ve koylarında kıyı kenar çizgisini ihlal eden havuz ve iskelelerin de yıkılması gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise, yıkılacak tesisleri resmi olarak açıklamalarının söz konusu olmadığını, sahiplerine tebligat ile duyurulacağını ifade etti.
'Bu konuda disiplinliyiz'
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Demir, Çeşme'nin uzun yıllardır planlı kalkınan bir turizm bölgesi olduğuna dikkat çekerek, ilçede kıyı kenar çizgisini ihlal eden çok sayıda yapı olmadığını dile getirdi. Demir, "Çeşme imar planlarına en uygun bölge. Bu planları da en doğru uygulayan yeriz. Gecekondusu olmayan, kaçak yapı olmayan bölgeyiz. Ama geçmişten kalan bazı tesisler var. Bu tesislerin belki ruhsatı var ama yanlış koordinatlardaki yapılar söz konusu. 200 bine yakın konutun olduğu bir ilçede kıyı kenar çizgisini ihlal eden 3-4 yapı çok değil. Ortada bir facia yok." dedi.
Çeşme'nin 10 yıldır Çevre Bakanlığı ve Maliye tarafından çok sık kontrol edilen bir bölge olduğuna dikkat çeken Demir, "İlçemizde kıyı kenar tespiti ve yıkım her yıl yapılıyor. Çeşme bu konuda çok disiplinli" diye konuştu.