04.06.2014

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Ev almak herkesin hayalidir. Yeterli birikimi yaptınız ya da banka kredisiyle ev almaya karar verdiniz. Tabii ki pek çok seçenek olacak önünüzde. Peki, bir evi almaya karar verirken nelere dikkat etmeniz gerekiyor, biliyor musunuz? Aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlarla değerlendirmenizi kolaylaştırabilirsiniz:

* Nerede Yaşamak İstiyorsunuz?

Öncelikle, ev almayı düşündüğünüz semti belirlemelisiniz. Sonra o semtte gezerek, semt hakkında bilgi toplamanızı öneririz. Seçtiğiniz semt güvenli mi? Yaşanabilir mi? Sizin ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar, seçtiğiniz semtte yaşamanın size getireceklerini doğru bir biçimde analiz etmenizi sağlayacaktır.

* Evin Konumu Nasıl?

Almayı düşündüğünüz evin konumu, yaşamınızın kolaylaşması anlamında çok önemlidir. Ev tercihinizi belirlerken çevresinde okul olup olmadığına, iş yerlerine, alışveriş merkezlerine mesafesine, toplu taşıma araçlarına uzaklığına ve merkeze yakınlığına mutlaka bakın. Dediğimiz gibi, bunlar, hayatınızı kolaylaştıracak etkenlerdir.

* Ev Güneş Görüyor Mu?

Evin güneş görmesi önemlidir. Hem gün ışığından bolca yararlanabildiğiniz için elektrik tüketiminiz açısından hem de kışın ısınma masraflarınızı düşürmesinden dolayı, güneş gören bir evi tercih etmenizi öneririz. Ayrıca evinizin güneş görmesinin sağlığınız için de bir çok olumlu etkisi vardır. Ülkemizde güneş gören bir ev için güney cepheye bakan evleri tercih etmelisiniz.

* Isı ve Su Yalıtımı Var Mı?

Almayı düşündüğünüz evin bulunduğu binada ısı ve su yalıtımının olup olmadığını mutlaka araştırmalısınız. Isı yalıtımı, binanızın ve evinizin ısınma giderlerini azaltacaktır. Su yalıtımı ise, binanın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

* Bina Deprem Yönetmeliğine Uygun Mu?

Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, özellikle ikinci el ev seçiminde mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, depreme dayanıklılık. Olası bir depremde önce can, sonra mal güvenliğiniz için, almayı düşündüğünüz evin zemin etüdünün iyi yapılıp yapılmadığına ve binanın deprem yönetmeliklerine uygunluğuna mutlaka bakmalısınız. Eğer bu konularda yeterli bilgiye sahip değilseniz, inşaattan anlayan uzmanlardan bu konuda yardım almalısınız.

* Evin Geçmiş Dönemlere Ait Borcu Var Mı?

Evi aldıktan sonra eve ait borçlardan dolayı sıkıntı yaşamamak için, almayı düşündüğünüz evin geçmiş yıllara ait elektrik, su, vergi gibi borçlarının olup olmadığını mutlaka araştırın. Ayrıca evin üstünde ipotek ya da haciz kararı olup olmadığını da araştırmanızda fayda var. Bunun için, konutun kayıtlı olduğu tapu dairesinden bilgi alabilirsiniz. Kontrol etmenizi önereceğimiz bir diğer nokta da konutun kat mülkiyetinin alınıp alınmadığı. Kat mülkiyet tapusunun olmadığı, iskân izninin olmadığı ve hisseli tapuları tercih etmemenizi öneririz.