Uygun pencere sistemi ve ısıcam olarak bildiğimiz çift cam sistemleriyle ısı geçirgenliğini yüzde 70'e yakın oranlarda düşürebilmek mümkün.
2000 yılından beri yürürlükte olan "Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği"ne göre, binalara ısı yalıtımı yapılması zorunluluğu getirildi. Ancak, Türkiye'deki yaklaşık 18 milyon konuttan en fazla yüzde 15'i ısı yalıtımına sahip.
Türkiye'de her yıl 50 milyar doların üzerinde bir para, enerji ithalatı için ödeniyor. Ülkemizin cari açığının en önemli nedenlerinden biri olan enerji ithalatını azaltmak, enerji tasarrufu yapmakla mümkün.
Binalarda en çok dış cephe ve çatının ısı izolasyonunun yapıldığını, pencerelerden dolayı yaşanan ısı kayıplarının ise pek de farkında olmadığımızı söylemek gerek. Oysa ki "Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği", duvar ve çatı yalıtımlarına bir standart getirdiği gibi, binalarda kullanılacak pencere ve doğramaları da belirli özelliklerle sınırlıyor. Buna göre binalarda ısı kontrol kaplamalı yalıtım camı veya ısı ve güneş kontrol kaplamalı yalıtım camı kullanılması zorunlu.
Uygun pencere sistemi ve ısıcam olarak bildiğimiz çift cam sistemleriyle ısı geçirgenliğini yüzde 70'e yakın oranlarda düşürebilmek mümkün. Özellikle yüksek katlı binalarda pencereler, ısı yalıtımı konusunda çok önemli bir yer alıyor. Pencerelerdeki ısı geçirgenlik katsayılarının mutlaka öğrenilmesi ve uygun pencerelerin seçilmesi, pencerelerden kaynaklanan ısı kayıplarının önlenmesini sağlamada birinci sırayı alıyor.
Cam İle Isı Yalıtımı Nasıl Sağlanır?
Pencere camlarının tek cam olarak kullanılması durumunda, özellikle kış aylarında içeriden dışarıya önemli boyutta ısı kaçışı olur. Çift cam, tek camın yarattığı olumsuzluğu gidermek amacıyla geliştirilmiştir. Çift camlar, tek camlara göre ısı kayıplarını yüzde 50 oranında azaltmaktadır.
Çift camda en iyi ısı yalıtımı, 16mm ara boşluk genişliğine sahip olması ve ara boşluğa hava yerine argon gazı doldurulmasıyla mümkün olmaktadır. Son yıllarda cam teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle, iklime bağlı nitelikleri olan bir çok cam çeşidi geliştirilmiştir. Bunların başında Low-E kaplamalı camlar gelmektedir.
Cam ile daha fazla yalıtım yapmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla Low-E kaplamalı camlar geliştirilmiştir. Low-E kaplamalı camlar, ısı ve güneş kontrolü sağlamaktadır. Isı kontrolü sayesinde bu camlar ısı kayıplarını, standart çift cama göre yüzde 50 oranında azaltmaktadır. Böylece, ısınmak için harcanan enerji de azaltılarak, yakıt masrafından tasarruf edilmektedir.
Low-E kaplamalı camlar, aynı zamanda yaz aylarında evinizi güneşin fazla ısıtıcı etkisinden de korur; böylelikle yaz aylarında soğutma için harcadığınız enerjiden de tasarruf etmiş olursunuz.
Low-E kaplamalı camlar, "Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği"nde bahsi geçen camlardır, kullanımı 2017 yılı itibariyle zorunlu olacak bu camlar, yapacağınız enerji tasarrufu ile kendilerini en fazla 3 yıl içinde amorti ederek, bütçenizi de rahatlatacaktır.