11.04.2014

İzmir'de Yeni Seçilen Başkanların Önceliği Kentsel Dönüşüm Olacak!

Türkiye'nin deprem açısından en riskli illerinden biri olan İzmir'de yeni seçilen başkanların önceliği kentsel dönüşüm olacak. Birinci derece deprem kuşağındaki İzmir'de nüfusunun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapan Konak, Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Bayraklı'nın çiçeği burnunda başkanları, kentsel dönüşüm projelerini Yeni Asır'a anlattı.

 

 

KONAK

'Yerinde dönüşümle sorunlar çözülecek'

İzmir'in merkez ilçesi Konak'ın ilk Kadın Belediye Başkanı seçilen Sema Pekdaş, Konak'ta halkın mağdur edilmediği, yerinde kentsel dönüşüm olacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde ve koordineli çalışacaklarını belirten Pekdaş, "Konak Belediyesi olarak en başından itibaren yerinde kentsel dönüşüm diyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarını da Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde yapacağız. İşbirliği içinde hazırlanan kentsel dönüşüm uygulamasını hayata geçireceğiz. Kimseyi yaşadığı mahalleden etmeden sağlıklı, güvenli, çevre ve altyapı donatıları eksiksiz yeni yaşam alanları yaratacağız. Bütün süreç, şeffaf ve demokratik şekilde yönetilecek. Fiziki dönüşümün yanı sıra sosyal ve kültürel dönüşüm için de altyapı projeleri hazırlayacağız. Kentsel dönüşüm yerinde ve halkı mağdur etmeden olacak. Belediye yasasında var olduğu gibi, mülk sahipleriyle anlaşarak, bir kentsel yenileme yapacağız. Birlikte çalışırsak hizmetin geleceğine inanıyoruz. Sorunları, ihtiyaçları birlikte çözeceğiz" dedi.

'Yenişehir sağlık üssü'

"Ege Mahallesi'ndeki 7 hektarlık alan Büyükşehir Belediyesi'nce tümüyle yenilenirken, Konak Belediyesi olarak bize düşen orada oturan hemşerilerimizin kültürel özelliklerini koruyup geliştireceğiz, aynı zamanda istihdam da sağlayacak projeler üreteceğiz. Ballıkuyu, Akarcalı, Kocakapı ve Kosova Mahalleleri'ni kapsayan 48 hektarlık alanda uygulanacak kentsel tasarım projesine de gerekli her türlü desteği vereceğiz. Bu projenin sosyal ve kültürel dönüşüm ayağını Konak Belediyesi olarak biz üstleneceğiz. Bu dönüşümün kolaylaştıracak projeler üreteceğiz. Halkapınar-Mersinli-Çınarlı bölgesi de yerinde kentsel dönüşümle yeniden düzenlenecek. Bu bölgeler hayata geçirilecek projelerle kimseyi mağdur etmeden yeni işlevler kazanacak. Yenişehir bölgesini ise özellikle İzmir'in sağlık üssü olarak görüyoruz. Burayı kentin sağlık fonksiyonunun gelişebileceği bir alan haline getirmeyi amaçlıyoruz."

KARABAĞLAR

'Dönüşümün başkenti olacağız'

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, plansız ve çarpık yapılaşmanın en yoğun olduğu ilçelerden birinin Karabağlar olduğunu vurgulayarak, ilçede 50 bine yakın insanın kentsel dönüşüme tabi alanlarda oturduğunu söyledi. Önümüzdeki 5 yılda, Karabağlar'ın dönüşümün kenti olacağını belirten Başkan Selvitopu, "Öncelikle kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceğiz. Hiç kimseyi yerinden etmeyen, kimse için ayrıcalık yaratmayan, çevre ve kültürel değerlere duyarlı, sağlıklı ve insanca bir yaşam yönünde ilerleyen bir planlama ve işbirliğine açık Kentsel Dönüşüm Projeleri'ni destekliyoruz. Seçim çalışmalarımız sırasında da ilçedeki en büyük talebin kentsel dönüşüm olduğunu gördük. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüme ilişkin ilkelerinin de halk tarafından benimsendiğini görüyorum. Karabağlar'da kentsel dönüşümü İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde, Türkiye'ye örnek bir proje gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bu projeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Odaları ve yerleşik halk işbirliğiyle hayata geçireceğiz. Halkımızın mutluluğu, refahı için hizmet üretmek, hayata geçirmek bizim önceliğimiz" dedi.

KARŞIYAKA

'Mutlu bir kent yaratacağız'

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, kentsel dönüşüm ile birlikte insanların sosyal ve kültürel alanda ihtiyaçlarına cevap verileceğini belirterek, "Deprem riski yüksek bir kentte yaşıyoruz. Sağlıksız yapıların zaman kaybetmeden yenilenmesi gerektiğinin farkındayız. Başta Alaybey, Tersane bölgesi, Örnekköy, Latife Hanım, İnönü ve Cumhuriyet gibi mahallelerde kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bazı bölgelerde kendi imkanlarımızla, bazı yerlerde ise Büyükşehir'in desteği ile yerinde dönüşüm çalışmalarını yürüteceğiz. Projeleri hayata geçirirken halkın yararını gözeteceğiz. İnsanların bitişik nizam konutlarda ve daracık sokaklarda yaşamalarına içimiz el vermiyor. Vatandaşlar da bu durumdan son derece rahatsız. Otoparklarıyla, sosyal yaşam alanlarıyla, bol yeşilli, insanların yaşamaktan mutluluk duyacağı bir kent yaratacağız" dedi.

BUCA

'Vatandaşı dinleyeceğiz'

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, "Bölgenin dönüşmesi bozmadan dönüşüm yerinde olmalıdır. Vatandaşlarla mutabakat, birlikte hareket etmek çok önemlidir. Biz hükümetten farklı şekilde dönüşüm yapacağız. vatandaşların hassasiyetlerini ön planda tutacağız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte çalışmalarımız devam edecek. İzmir Ticaret Odası, Okan Üniversitesi ve Ege-Koop ile imzalanan kentsel dönüşüm protokolleri bulunuyor. Bu çalışmalar devam edecek. İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın rahatını bozmadan, kentimize en uygun kentsel dönüşümü yapacağız. Buca'nın vizyonu için en önem verdiğimiz projelerin başında Kentsel Dönüşüm gelmektedir" dedi.

BAYRAKLI

'Dönüşüm hız kazanacak'

Yerel seçimler sonrası ikinci kez mazbatasını alan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da, "Bayraklı'da kentsel dönüşüme hız veriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile de görüşüp, hak sahiplerinin gönül rızasıyla masaya oturacağı bir çözümden yana olacağız. Çünkü Bayraklı'nın geleceği kent dönüşümüne bağlı. Bu konuya büyük önem veriyoruz. Vatandaşın yüzde 80-90'ının 'evet' demediği hiçbir projede ben de yokum. Eğer bu kentsel dönüşüm vatandaşların rızasıyla olamayacaksa zaten olmaz. Amacımız burada yaşamanın cefasını çeken insanlara sefasını da yaşatabilmek. Başka yöntemlerle ilçemizde kent dönüşümünü kendiliğinden de yapabiliriz" dedi.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, olası bir depremde sahil kesimlerinde bulunan bitişik yapıların ve gecekonduların salınım hareketi yapacağını dile getirerek, "İzmir'de 650 bin konut ve yaklaşık 4 milyon nüfus var. Göçle artan nüfus yapılaşma oranını hızla artırmaktadır. Konut sahipleri oturdukları evi sorgulamalıdır. Binalar imkanlar ölçüsünde yenilenmelidir" dediler.

Deprem üretebilecek 13 aktif fayın bulunduğu İzmir'de 6.5 büyüklüğündeki bir depremde İzmir nüfusunun üçte birinin evsiz kalabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu şiddetteki depremin 20 bin kişinin hayatına, 1.5 milyon kişinin evsiz kalmasına yol açacağını açıkladı.

Kaynak: www.emlakkulisi.com