18.03.2014

Adnan Menderes Havaalanı Yeni İç Hatlar Terminali Açıldı

 

 

İzmir Adnan Menderes Havaalanı yeni iç hatlar terminali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle açıldı. Törene Başbakan'ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in yanı sıra çok sayıda milletvekili, bürokrat ve siyasetçi katıldı.

210 bin metrekare kapalı alanıyla 20 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede olan yeni iç hatlar terminali, Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali olma özelliğini taşıyor. Terminalde yoğun bir biçimde kullanılan bilgi sistemleri uygulamaları ise, yolcuların konforunu arttırmak amacıyla geliştirilmiş bulunuyor.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan terminalin yüklenici firması TAV, 266 milyon Avro yatırım yaptığı terminal binası inşaatını 21 ayda tamamladı. Yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın bir çok yerinde havaalanı işletmeleri bulunan TAV, İzmir Adnan Menderes Havaalanı İç Hatlar Terminali'ni 2032 yılına kadar işletecek.

Yeni terminal binası, 2012 yılında LEED Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Sertifikasyonu'na başvuru yaptı ve Türkiye'de bu sertifikayı alacak olan ilk havaalanı olacak. Terminal projesi, tasarımından başlayarak bütün aşamalarında çevresel sürdürülebilirlik politikası gözetilerek oluşturuldu. Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen “Atık Yönetimi Uygulaması”yla, ortaya çıkan atıkların yüzde 99’unu yeniden kullanıldı ya da geri dönüştürdü. Bu uygulamayla yeni terminal binası, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) tarafından ilk kez verilen “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Ödülü”nü almaya da hak kazandı.

 

 

 

Yeni terminal binasının 2 bin 537 araçlık kapalı otopark, 3 bin araçlık açık otopark, 64 check-in kontuarı, 40 asansör, 30 yürüyen merdiven, 666 metre yürüyen bant ve saatte 5 bin bagaj kapasitesi bulunuyor.

Hizmete açılan yeni terminal binasının, havalimanı operasyonlarının etkinliği yükseltmesi; havalimanının hizmet sunabileceği uçak ve yolcu sayısını artırması; seyahat, erişim ve bekleme sürelerini azaltması; bölge ekonomisinin gelişmesine destek olması ve civarda yeni havaalanı açılması ihtiyacını en aza indirmesi bekleniyor.