12.03.2014

Tramvay Projesi Finansmanı İçin İmza Atıldı

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Konak ve Karşıyaka Tramvayları Projesi finansmanı için protokol imzalandı. Kent içi trafiği rahatlatması amaçlanan Konak ve Karşıyaka Tramvayları Projesi, metro sistemini tamamlayıcı nitelikte olacak.

Proje için, bir Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Çok Taraflı Garanti Kurumu (MİGA) garantili ING Bank ile toplam 165 Milyon Euro’luk kredi anlaşması imzaladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu anlaşma, Türkiye’deki tüm ekonomik olumsuzluklara rağmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne olan güvenin yansımasıdır.” dedi.

ING Bank Türkiye Direktörü Görkem Ataç, Tramvay projesi, İzmir’in dünya standartlarına ulaşma hedefine doğru atılmış çok ciddi bir adımdır” dedi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile böyle bir ortaklığa imza atmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıl önceki finansal durumunu hatırlatarak sıkıntılı bir süreçten bugünkü güçlü finans durumuna geldiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, belediyecilikte kalıcı hizmet yapabilmek için çevre ve ulaşım yatırımlarına önem ve öncelik verdiklerini belirtti.

Tramvay ihalesinin 26 Şubat’ta gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Umarız ihale sürecinde bir problem çıkmaz. Kredisi de hazır olduğuna göre hemen çalışmaya başlarız. Ulaşımda raylı sistemi, deniz ulaşımını arttırdığımız taktirde İzmir’in ulaşım konusundaki problemini çözmüş olacağız. Konak ve Karşıyaka tramvay hatlarından sonra bir kaç noktada daha tramvay çalışmalarını da adım adım gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

İhale süreci devam ediyor

Konak ve Karşıyaka Tramvayları’nın ihalesi 26 Şubat 2014’te yapılmıştı. İhale, 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ile yaklaşık 9.70 kilometre uzunluğundaki 16 duraklı Karşıyaka Tramvay hattının yapımı ile bu iki hatta çalışacak toplam 38 araç ve yedek parçalarının teminini kapsıyor. Aralarında Çinli, İspanyol, Güney Koreli, Polonyalı, Fransız ve Türklerin bulunduğu 15 firmanın teklif verdiği ihalede, bir firma da teşekkür mektubu göndermişti. Kıyasıya rekabetin yaşandığı ihale süreci devam ediyor.

Konak ve Karşıyaka Tramvayları’nın hızlı, güvenilir, konforlu ve çevre dostu olacak. Tramvayların özel araç kullanımını tercih eden İzmirliler’in tercihlerini değiştirmesini bekleniyor. Projenin, diğer tüm ulaşım araçlarına bağlanacak olan iki tramvay hattı ile İzmir’in çekiciliğini ve çoklu toplu ulaşımını artırması ve yoğun bir bölgedeki trafiği azaltması hedefleniyor. Konak ve Karşıyaka hatlarında mevcut olan otobüs hatlarının yerine uygulamaya geçecek olan Tramvay Projeleri, kentte bulunan faaliyetlerin bütün bölgeye daha iyi yayılmasını ve kent merkezinden uzakta yaşayan İzmirliler’in merkeze olan erişimini kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Konak Tramvayı

 

 

Konak Tramvayı; F.Altay Meydanı- Konak- Halkapınar arasında yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda olacak ve 19 durak, 21 araçla hizmet verecek. Pik saatlerde 3’er dakika, diğer saatlerde ise 4-5 dakika aralıklarla çalışması planlanıyor.

Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı, vergi dairesinin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın konutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan ilerleyecek hat, 3 gidiş ve 3 geliş çalışan karayolu trafiğinin yanında ilerleyecek. Göztepe yaya üst geçidinin altından geçecek hat, sahil boyunca devam ederek Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçecek. Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek, buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla proje değiştirildi. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.

Karşıyaka Tramvayı

Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergah üzerinde 16 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı gidiş-geliş olmak üzere çift hat olacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey’den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Proje kapsamında Karşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçit planlanıyor. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak.