Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut kiralarına yapılacak artışların hangi değişim oranına göre hesaplanacağını açıkladı.
Konut kiralarındaki artış oranı, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesi ile tanımlandı. Buna göre, konut kiralarında, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak artış, bir önceki kira yılında Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE), yeni adıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE), artış oranını geçmeyecek şekilde belirlenecek.
Yalnız, iki ayrı Yİ-ÜFE olması kafamızı biraz karıştırıyordu:
1. 12 aylık ortalamalara göre değişim,
2. Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim.
Yasanın ilgili maddesinde, kira artışında hangisinin esas alınacağı belirtilmemiş. Ancak, eski Borçlar Kanunu’na ilgili uyuşmazlıklarda, Yargıtay’ın verdiği kararlar “12 aylık uygulamaya göre değişimin esas alınacağı” şeklindeydi, hukukçuların çoğunluğu da bu yönde görüş bildiriyordu.
TÜİK, “Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Kullanıcı Rehberi”nde, kira artışının “bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişimi” oranı esas alınarak yapılacağını açıkladı. Bu açıklama, ev sahiplerini sevindirecek; çünkü 12 aylık ortalamaya göre yapılabilecek en fazla artış yüzde 5,22 iken, şimdi yapılacak artış oranı yüzde 10,72’ye yükseliyor. TÜİK’in bu açıklaması, konuyla ilgili ilk resmi açıklama olduğu için, Şubat ayında yapılacak konut kira artışı, en fazla yüzde 10,72 olarak uygulanacak.
Hatırlatmakta fayda var ki, bu oranlar yalnız yenilenen konut kira bedellerinde yapılacak artışla ilgili. İş yeri kira artışları ise 6217 Sayılı Yasa’nın Geçici 2’nci Maddesi ile 2010 yılına kadar “sözleşme serbestisi”ne sahip. Yani, iş yeri sahibi isterse, kiraya istediği zaman zam yapabilecek ancak devam eden kira sözleşmelerinde “kira artış oranının tanımı” yapılmışsa, sözleşme devam ettiği sürece mal sahibi, sözleşme hükümlerine uymak zorunda kalacak.