Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Çeşme’nin yap-işlet-devret modeliyle Şifne’ye marinanın bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti; “Öngördüğümüz gibi yapılacak proje Çeşme’yi yat turizminde lider yapar” dedi.
Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yat limanlarının yetersiz olduğunu ve birçok yat sahibinin rotasını Türkiye’ye çevirdiğini belirten Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, ülkemizin bu durumdan yeteri kadar faydalanamamasının üzücü olduğunu kaydetti. Tütüncüoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, yat ve yat ile yolculuk eden turistlerden elde ettiği gelirin, denizle bağlantısını sadece birkaç kilometre olan Avrupa ülkelerinden çok farklı olmadığını vurguladı. Tütüncüoğlu, halkın da onayı alınarak “doğru projeyle” yapılacak yat limanlarının, ülke turizmi ve gelirine kısa sürede çok büyük katkı sağlayacağını açıkladı.
53 dönümlük alan
Çeşme’nin karakteristik özellikleri sayesinde Çeşme Marina’nın, bölgeye katkı sağladığını kaydeden Tütüncüoğlu, ilçenin Şifne Mahallesi’ne yapılacak limanı da uzun süredir beklediklerini kaydetti. Marinanın hayata geçirilmesi için uzun süredir çalışma yürüttüklerini belirten Tütüncüoğlu, bölgede yapacakları yatırımları da marinaya göre şekillendirdiklerini ve beklemede tuttuklarını vurguladı. Tütüncüoğlu, “Süreci hızlandırmak için başta yat limanı geri sahası plana esas jeolojik etüdü olmak üzere birçok çalışma Belediye tarafından yürütüldü. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın adım atmasını bekliyoruz” dedi.
Kruvaziyer örneği
Çeşme’nin kruvaziyer turizminde kısa sürede büyük yol kat ettiğini hatırlatan Tütüncüoğlu, “Kruvaziyerde, 2 yıl önce 4 bin yolcu ağırlamıştık. Geçtiğimiz yıl 35 bin kruvaziyer turisti geldi. Yat turizminde de kendimize aynı ilerlemeyi hedefliyoruz. Merkezdeki marinanın yoğunluğu da potansiyeli de en iyi şekilde ortaya konuyor. Yapılacak Şifne Marina da hem bu alandaki ilerlemeyi pekiştirir hem de diğer tüm turistlere göre daha çok harcama yapan yat turistlerinin dikkatini bölgeye çekmesini sağlar. Turistlerin de yatlarıyla ilgili hizmete ulaşabileceğini bilmeleri, onları bölgeye gelmek konusunda teşvik eder” diye konuştu.
Yat turisti daha çok harcıyor
Yatla gelen turistlerin, diğer turistlere göre daha çok alışveriş ve harcama yaptığını, dolayısıyla bölgeye daha fazla gelir bıraktığına dikkat çeken Başkan Tütüncüoğlu, Şifne Marina’nın bu anlamda kente sağlayacağını katkıyı vurguladı. Belediye ve yöre halkının endişeleri doğrultusunda şekillendirilmiş bir Çeşme ve İzmir’i Türkiye hatta, Akdeniz Çanağı’nın en popüler yat merkezlerinden biri haline getirebileceğini belirten Tütüncüoğlu, “İsteklerimiz doğrultusunda gerçekleştirilecek bir Şifne Marina bir an önce yapılırsa bölgeyi yat destinasyonu haline getirir, Çeşmeli de kazanır, İzmirli de…” şeklinde konuştu.
Şifne marinada neler var?
Yaklaşık 13 dönüm kara, 40 dönüm deniz alanı üzerine kurulacak Şifne Marina’nın toplam 700 yat kapasiteli olması planlanıyor. Tekne park sahası, vinç rıhtımı, çekek yeri, onarım atölyeleriyle birlikte marinanın fiziksel özeliklerinin ise şu şekilde olması öngörülüyor:
650 metre boyunda rıhtım
700 metre boyunda dalgakıran
100 metre boyunda iki tali dalgakıran
585 metre uzunluğunda 1755 metrekare yüzer iskele
700 metre boyunda ana dalgakıran