03.08.2013

Menemen Plastik İhtisas OSB’de Yatırımlar başlıyor

Kamulaştırma sıkıntısını dört yıl süren zorlu bir maratonun ardından 2012’de aşan Menemen Plastik İhtisas OSB’de, üç firma temel atmaya hazırlanıyor.


TÜRKİYE’nin ilk plastik ihtisas OSB’si unvanına sahip olan Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, firmalar yatırım için harekete geçti. 50 sanayi tesisinin üretim yapması planlanan OSB’de, Kastaş, Ege Pen Deceuninck ve Medusa Plastik’in bu yıl içerisinde yatırıma başlaması bekleniyor. Parsellerin yüzde 80’ni dolu olan bölgede, tüm işletmelerin üretime başlamasıyla 5 bin kişiye iş imkanı sunması hedefleniyor.

Bölgedeki son durumu değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, 920 bin metrekarelik alan üzerinde iki yıldır çalışmaları süren arazi düzenleme, parsel ve yol hafriyat çalışmaları tamamlandığını, önümüzdeki ay ise istinat duvarlarının yapımına geçileceğini söyledi. Esen, şöyle devam etti:

“Bir yabancı ve iki yerli firmanın üstlendiği altyapı çalışmaları kapsamında, enerji ana dağıtım binası inşaatı ve bölgeyi besleyecek Ulukent Trafo Merkezi, Menemen Plastik İhtisas OSB yeraltı kablolu enerji nakil hattı ile ana dağıtım merkezi hücre donanımı işleri ihale edilerek, inşaat ve tesisat çalışmaları büyük bir hızla ilerliyor. Yıl sonuna kadar tamamlanacak olan bu çalışmalarla, bölgede kurulacak tüm sanayi tesislerinin enerji ihtiyaçlarının tamamı karşılanacak. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan alınacak dağıtım lisansıyla da bölge sanayicisine enerji satışı sağlanmış olacak.”

Yüzde 80’nİ doldu

Bölgede 50 sanayi tesisi kurulmasının planlandığını ifade eden Esen, 390 bin metrekarelik alanın sanayicilere tahsis edildiğini belirterek, “Şu ana kadar yüzde 80’i dolmuş bulunuyor. Bölgemizde arsa tahsisi yapılan Kastaş, Ege Pen Deceuninck ve Medusa Plastik gibi önemli kuruluşlar da büyük bir heyecanla hemen sanayi tesisleri yapımına başlamak istiyor. Bunu önümüzdeki günlerde yeni yatırımcılar izleyecektir. Şu anda arsa tahsisi yaptığımız 25 firma bulunuyor” dedi.

İhtisas bölgesi olmaları nedeniyle bölgesel teşviklerden yararlandıklarını hatırlatan Salih Esen, bunun çok önemli bir kazanım olduğunu kaydetti. Az sayıda kalan parsellerin plastik sanayi yatırımcılarına tahsisine devam edildiğini sözlerine ekleyen Esen, bölgenin orta büyüklükte olmasına rağmen bünyesinde sektörün en önemli sanayicilerini barındıracağını söyledi. Esen, “Yatırım yoğun tesisleri tüm avantajlarıyla kendisine çeken bölgede, yaklaşık 5 bin kişilik istihdam, 2,5–3 milyar dolarlık yatırım ve önemli oranda da yıllık katma değer oluşumu bekliyoruz” diye konuştu.